U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Ontstaan van Traditionele Chinese Geneeskunde

De eerste geschriften over de Traditionele Chinese geneeskunde(TCG) zijn duizenden jaren oud. 

De Chinese hofarts had de taak de keizer gezond te houden en te genezen. De eerste uitgebreide gesprekken tussen arts en keizer gingen over de invloeden van de natuur op de mens; de seizoenen, de ziekmakende factoren en hoe de natuur (planten en andere grondstoffen) de mens kon genezen.

Deze basiskennis werd in duizenden jaren opgeschreven en uitgebreid. Daarmee werd in kaart gebracht hoe ziekte te voorkomen en te genezen. 

Door empirische waarneming ontstonden er regels voor een gezond leven met als basis de Chinese filosofie: Taoïsme, Confucianisme en later het boeddhisme.

Het Taoïsme beschouwt de mens als onderdeel van de natuur en beschrijft de interactie van de natuur op de mens en een actueel thema , de invloed van de mens op de natuur.. 

Het boeddhisme beschrijft het innerlijke leven; de gedachten, gevoelens en emoties en hoe deze de mens beïnvloeden en hoe daar verandering in is aan te brengen is.

Het Confucianisme onderschrijft het belang van de mens in zijn sociale context en de invloed daarvan op geestelijk welzijn en gezondheid.

 

Met behulp van kennis uit deze drie stromingen word bepaalt wat mogelijk de oorzaak van de ziekte is. De uiting van de onbalans wordt bevestigd door een polsdiagnose en door het bekijken van de tong. 

Het begrijpen van de oorzaak vormt de basis van behandeling en bepaalt daarmee dus de behandelstrategie.

Behandeling
Binnen de Traditionele.Chinese.Geneeskunde. zijn er meerdere technieken om de balans  te herstellen;
Acupunctuur, Guasha, Moxa, Voeding, Beweging (Tai Chi), Tuina (massage), Cupping, Kruidentherapie, Coaching en Meditatie.

Onderzoek
In China en Japan worden, met huidige onderzoeksmethodes en de gedetailleerde kennis van het lichaam, acupunctuur formules en kruidenrecepten nog steeds verbetert. Ook wordt volgens westerse en orthomoleculaire geneeskundige methodes bewezen waarom het werkt.
Naarmate er meer kennis wordt verworven van fysiologische processen in het menselijk lichaam wordt ook voor de westers geschoolde arts steeds duidelijker waarom Traditionele Chinese Geneeskunde een efficiënte behandelvorm is.